Paris

Paris

Evert Taube for till Frankrike 1920 med sin syster MÀrta, men finner ett Frankrike och Paris som reser sig ur krigets ruiner. DÀr möter han Gustaf Palmcrantz som hastigt lÀmnat den hyrda villan Bella Vista i San Remo i Ligurien, och han erbjuder Taube att anvÀnda den som sin egen.

I Paris trÀffar han ocksÄ Astri Bergman som studerade skulptur.

SÄ hÀr berÀttar Astri:

Jag minns bl.a. japanen Fujita och Modigliani, som dog i tisis. Hans dÄvarande Àlskarinna hoppade ut genom ett fönster i sin sorg. Bland svenskarna minns jag sÀrskilt PÀr Lagerqvist, Kurt Jungstedt, Sven Kreuger samt Nils och Tora Dardel.

Vi bodde alla pÄ mer eller mindre trista hotellrum och dÀrför gick vi ofta pÄ kafé nÀr kvÀllen kom, satt dÀr och drack vÄrt kaffe och pratade konst.

Det var La Rotonde som var pÄ modet pÄ den tiden. En kvÀll berÀttade Thora Dardel att hon trÀffat Evert Taube . Denne hade fÄtt lÄna ett hus i San Remo av författaren Gösta Palmkrantz och nu inbjöd han alla som ville vara med att komma och bo ihop med honom. Jag beslöt att följa med.

Vi var ett helt sÀllskap som for. Jag Ängrade mig nÀstan genast, ty i min oskuld hade jag trott att San Remo var nÄgon slags förstad till Paris. Att det var sÄ förskrÀckligt lÄngt dit hade jag inte en aning om.

Astri Taube (Året Runt, nr 50, 1957)


Se också 7 andra artiklar angående Paris:

Ack, annorlunda var det i Paris,  Den gamle mĂ„laren frĂ„n Paris,  Evert Taube,  Francois Villon,  Karin Parrow, född Taube,  Marianne Greenwood,  Ulf Björlin,  

1 Relevanta boktips om Paris:

 
Till sidans början

Slumpmässig visa

Tack för god vakt, styrman Bosse, min vÀn
tack skall du ha för i Är!
Snart Àr en sommar förliden igen,
pÄ stranden man drar "Ellinor".
VÄr glÀdje, vÄr möda med segel och skot,
vÄr lÀns för sydvÀsten, vÄr kryss emot,
allt Àr blott minnen min Bosseman,
nÀr "Ellinor" dragits pÄ land.

Styrman Bosse


Buenos Aires
av Sandra Bao
Läs mera