Lars Forssell

Lars Hans Carl Abraham Forssell, född 14 januari 1928 i Stockholm, död 26 juli 2007 i Stockholm, var en svensk författare och ledamot av Svenska Akademien 1971-2007 (stol nummer 4). Han var en mÄngsidig författare som var verksam i mÄnga genrer, dÀribland poesi, dramatik, visor, barnböcker, översÀttningar.
Forssell gifte sig 1951 med Kerstin Hane och paret fick sönerna Jonas Forssell och Malte Forssell. NÀra vÀn till Evert Taube .

Forssell gick i Kungsholms Folkskola, som i början pÄ 1900-talet var vÀrldens största folkskola.[kÀlla behövs] PÄ Stockholms stadsmuseum finns information om att antalet barn var 3 800, men dÄ inte alla barn gick varje dag lÀste de i skift, och dÄ var elevantalet uppe i 6 000 elever.
Forssell studerade i USA pÄ 1940-talet vid Augustana College, Rock Island, Illinois, blev fil. kand. i Uppsala 1952 och försörjde sig dÀrefter som kulturskribent i tidningar och litterÀra tidskrifter (Utsikt, BLM, Poesi, Dagens Nyheter, Expressen), samtidigt som han etablerade sig som vistextförfattare till kabaréer och egna revyer (bland annat TvÄ Äsnor i Göteborg 1957). Hans diktsamlingar gav honom en plats i Svenska Akademien 1971, men det var hans sÄngtexter som gjorde honom allmÀnt kÀnd. PÄ 1970-talet var han verksam bÄde som poet och som schlagertextförfattare och han skrev texten till Sommaren som aldrig sÀger nej, som vann den svenska uttagingen 1973, och 1980 skapade han en show till Lill-Babs.
Forssell fick blev nÄgot av nationalpoet nÀr han 1999 pÄ bestÀllning av Riksdagen skrev en kantat om svenskheten och "de lÄnga nÀtternas och de stora avstÄndens sprÄk.

Bibliografi


Ryttaren och andra dikter, 1949 (dikter)
Narren, 1952 (dikter)
Chaplin, 1953, 1993 (essÀ)
F C Tietjens: en bild ur den samtida intelligentians liv, 1954 (rolldikt)
Cattus 1955
Kröningen, 1956 (drama)
Telegram, 1957 (dikter)
Snurra min jord, 1958 (visor)
En kÀrleksdikt, 1960, 1993 (dikter)
Mary Lou, 1962 (drama)
Prototyper, 1962
Charlie McDeath, 1962 (enaktsdrama)
Söndagspromenaden, 1963 (drama)
Torsten Andersson, 1963
Röster, 1964 (dikter)
Galenpannan, 1964 (drama)
Jack UppskÀraren och andra visor tryckta i Är, 1966
Samtal vid Ganges, 1967
UpptÄg, 1967
Christina Alexandra, 1968 (drama)
ôndÄ, 1968 (dikter)
Nedslag, 1969
RötmÄnad, 1970 (filmmanus)
Borgaren och Marx, 1970 (komedi)
Show, 1971 (komedi)
Oktoberdikter, 1971, 1993 (rolldikt om Lenin)
Solen lyser pÄ himlen blÄ, 1971 (barnvisor)
Sigfrid Siewertz, 1971
Försök, 1972
Visor svarta och röda, 1972 (visor)
Det möjliga, 1974 (dikter)
En bok för alla mÀnniskor, 1975
Dikter, 1975
De rika, 1976
Teater 1-2, 1977
Haren och vrÄken, 1978 (drama)
Poeten och glasmÀstaren, (med Hans Gefors), 1979
Jag stÄr hÀr pÄ ett torg, 1979 (visor)
Brokigheten, 1980
Stenar, 1980 (dikter)
Lasse i gatan eller Pirater, 1982 (drama)
Bilder bakom kulisserna, (med H Gedda), 1983
Axplockerskan, 1984
Ola med handklaveret, (med Fibben Hald), 1985
Poesi, 1986
Christina, (med H Gefors), 1986 (opera)
SÄnger, 1986, utökad upplaga 1992 (dikter)
Visa stenar, (med C F ReutersvÀrd), 1987
Dagbrott, 1988
Sorgen och munterheten, 1989
VĂ€nner, 1991
Peer Gynt, (tolkning av Henrik Ibsens pjÀs), 1975, 1991
Hustruskolan, (tolkning av MoliÚres pjÀs), 1992
Rörliga bilder, 1992
Loggbok, 1996
Förtroenden, 2000 (dikter)
SĂ„ngtexter i urval [redigera]

Snurra min jord, (fransk visa av Leo Ferré)
Jag stÄr hÀr pÄ ett torg, (fransk visa, Le déserteur av Boris Vian)
Marknadsvisa
Balladen om tiggaren och mÄlaren Salvador Dali
Jonas visa
Sommaren som aldrig sÀger nej, (musik: Monica och Carl-Axel Dominique, vinnare av Melodifestivalen 1973)
TillÀgnan, (musik: Monica Dominique)
Priser och utmÀrkelser [redigera]

Carl Emil Englund-priset 1965 (för Röster)
Evert Taube -stipendiet 1966
Bellmanpriset 1968
De Nios stora pris 1969
Bellmanpriset 1981
Ă-vralidspriset 1981
Ferlinpriset 1983
Pilotpriset 1992
Litteris et Artibus 1993
Cornelis Vreeswijk -stipendiet 1997
Gustaf Fröding-sÀllskapets lyrikpris 1997
Svenska Akademiens nordiska pris 1998
Erik Lindegren-priset 2000
Olle Adolphsons Minnespris 2005

Forssell myntade det berömda uttrycket De flesta flickor skulle inte drömma om att göra de saker de drömmer om att göra.


Se också 4 andra artiklar angående Lars Forssell:

Beppe Wolgers,  Cornelis Vreeswijk,  Evert Taube-stipendiet,  Sofia Karlsson,  





 
Den ultimate Evert Taube samlingen

Till sidans början

Slumpmässig visa

Ingrid lilla se hur strömmen dansar,
alla böljorna har vita fransar
Se pÄ gubben i den gröna bÄten
hur han vevar upp sin stora hÄv
Ser du löjorna se hur de glittrar,
fÄglarna i strömparterren kvittrar
Ser du mÄsarna och hör du göken?
Ingrid lilla, göken gal i stan
Solen strÄlar över staden
och nu kommer vaktparaden:
Trum a rum a rum a rum san! Trum-me-rum-me-rum-me-rum-me-rum-san!
Trumman gÄr och nu slÄr klockan tolv!
Bachi tempel öppnar famnen
och pÄ bÄtarna i hamnen
klÀmtar klockorna: Det Àr serverat!
SÀg, Ingrid lilla, sÀg vad vill du ha!

Ingrid Dardels polska

Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Läs mera
Ćterkomst av Evert Taube
Ćterkomst av Evert Taube
Läs mera
Till Bords Med Evert Taube Av Jesper Taube, Petter Karlsson
Till Bords Med Evert Taube av Jesper Taube, Petter Karlsson
Läs mera