Beppe Wolgers

John Bertil Wolgers, f√∂dd 10 november 1928 i Stockholm, d√∂d 6 augusti 1986 i √-stersund (i sviterna efter mags√•r), var en svensk f√∂rfattare, poet, √∂vers√§ttare, textf√∂rfattare, sk√•despelare, underh√•llare och konstn√§r.
Lärde känna Evert Taube på Den Gyldene Freden 1954.


Biografi
Beppe Wolgers debuterade som poet 1953 med diktsamlingen Jag sjunger i skon. Under 1950-talet umgicks han i en konstnärskrets med generationskamrater som Lars Forssell, Pär Rådström, Olle Adolphson och Carl Fredrik Reuterswärd. Sitt publika genombrott fick han med visan Okända djur, tonsatt och framförd av Olle Adolphson, när den litterära kabarén startades på Hamburger Börs i Stockholm, hösten 1956. Denna tid skildrar Beppe Wolgers i den självbiografiska och postumt utgivna Cabaret - Mina memoarer del 5 (1986).
Vid sidan av författarskapet och visdiktandet medarbetade Beppe Wolgers i underhållningsprogram i radio och television. Han blev rikskänd som ett av de så kallade Skäggen i en serie uppmärksammade och omdebatterade TV-program hösten 1963. Han blev hela Sveriges godnattfarbror i barnprogramserien Beppes godnattstund, som sändes i fem omgångar åren 1968-1974. Klädd i nattskjorta och luva låg han i en jättelik säng och talade med sina dockor. Scenografen och dockmakaren Bernt Franckie gjorde Hungrans röst, Kerstin Wolgers gjorde Gäspan, producenten Ulla Berglund tog sig an Kraman och Sigrid på pottan. Busan, som inte var med från början, fick röst av Beppe. Andra minnesvärda barnprogram med Beppe Wolgers är Beppes världshus (1969) och Där är du, här är jag (1971-1973). Han spelade även Pippi Långstrumps pappa Efraim Långstrump på film och i TV och gjorde björnen Baloos röst (dock ej i sångnumren, vilka utfördes av Roffe Bengtsson) till filmen Djungelboken.
Beppe Wolgers var en produktiv kabaréförfattare, och han skrev sångtexter till åtskilliga svenska artister, främst Monica Zetterlund (Sakta vi gå genom stan, Monicas vals med flera) och Gals and Pals (Det är vårt öde att dooa, Kära båt med flera). Som revyförfattare samarbetade Beppe Wolgers med Povel Ramel i Ryck mig i snöret (1964), Ta av dej skorna (1965) och De sista entusiasterna (1968).
Beppe Wolgers skrev åtta diktsamlingar, fem prosaböcker, sju barnböcker och kanske tusen sångtexter. För sina diktsamlingar med motiv från norra Jämtland erhöll han 1975 Jamtamots hederspris.
Beppes √§nka Kerstin √∂ppnade 1999 ett Beppemuseum p√• √-hn strax utanf√∂r Str√∂msund i norra J√§mtland d√§r Beppe Wolgers bodde och verkade fr√•n 1968. Museet skildrar hans liv och verk och drivs sedan 2003 av dottern Camilla Wolgers.
Sveriges Television sände våren 2007 dokumentären "Barnens Beppe" under ledning av journalisten Henrik Koelman.
Beppe Wolgers var farbror till konstnären Dan Wolgers.

Kuriosa [redigera]

I "Ridåöverhalningen som ingick i revyn "Vi älskar er" blir Beppe verbalt trakasserad av Lars Ekborg. Beppe blir svarslös och ser verkligen ut att lida. Upphovsmannen till elakheterna var dock Beppe själv
Bibliografi [redigera]

Lyrik
Jag sjunger i skon (1953)
Bilden av vattnet (1954)
Gissningar (1957)
Kärleksbevisen (1961)
Bilder från Milwaukee (1969)
Röster från Vattudalen (1972)
Episod i vikens kapell (1973)
Mannen i Vattudalen (1983)
Kortprosa
Djur som inte... (fabler, 1956)
Andra. Noveller (1958)
Barnböcker
Doj-doj (1969)
Förtrollningar (1969) med Bernt Franckie (utgiven på Hasse och Tages förlag Svenska Barn)
Sommaren med Pia och Muliga Glömma-Karlson (1972)
Dunderklumpen! (1973) med Per √Öhlin och Lennart Carlsson
Den stora fixaren (1973) med Mats Wolgers
Fantasier (1973) med Peter Csihas
Ur en kos dagbok (1973) med Olof Landström
Memoarer
Mina memoarer del 3 (1972)
Månsken över Dalarö - Mina memoarer del 2 (1985)
Cabaret ‚€´ Mina memoarer del 5 (1986)
Memoarer (samlingsvolym, 2003)
Biografi
Beppe ‚€´ biografin av Klas Gustafson (2003)
Sångtexter (urval) [redigera]

Jag var en vandrare
Sakta vi gå genom stan
Monicas vals
Okända djur
Det gåtfulla folket
Filmer och TV-serier (urval) [redigera]

Alla är filmer om inget annat anges.
1964 - Svenska bilder
1967 - Hugo och Josefin
1967 - Djungelboken (röst till björnen Baloo)
1968 - Beppes godnattstund
1969 - Oss emellan
1969 - Pippi Långstrump (TV-serie)
1970 - Pippi Långstrump på de sju haven
1970 - Farligt återseende
1973 - Här kommer Pippi Långstrump
1973 - Robin Hood (röst till Lille John)
1974 - Dunderklumpen!
1975 - Långtradarchaufförens berättelser (julkalender i TV)
1975 - Flåklypa Grand Prix (röst till berättaren)
1980 - Barna från Blåsjöfjället
Diskografi [redigera]

Barnskivor [redigera]
Resan till Jultomten (1969)
Beppes sagostund / Sagan som hörs bra och andra sagor (1969)
Mors lilla Olle (1970)
Gullivers resor (1971)
Godnattstunden (1972)
Godnattstunden 2 (1972)
Dunderklumpen (1974)
Godnattstunden 3 (1974)
Långtradarchaufförens berättelser (1975)
Godnattstunden 4 (1976)
Flåklypa grand Prix (1976)

(Extern lšnk): http://www.beppe.se


Se också 2 andra artiklar angående Beppe Wolgers:

Evert Taube-stipendiet,  Olle Adolphson,  

1 Relevanta boktips om Beppe Wolgers:





 
Den ultimate Evert Taube samlingen

Till sidans början

Slumpmšssig visa



På Orust


Olle Adolphson och musiken
av Olle Adolphson
Lšs mera