Orust

Orust

Evert Taube reparerade sin kosterbÄt "Monsunen", hos bÄtbyggare Johansson i Kungsviken pÄ Orust.

Orust Ă€r en ö i BohuslĂ€n, VĂ€stra Götalands lĂ€n. Den Ă€r efter Gotland och Ă-land Sveriges tredje största ö, och skiljs frĂ„n fastlandet och frĂ„n Tjörn av ett antal fjordar och smala sund. Tillsammans med ett antal kringliggande öar, sĂ„som KĂ€ringön, HĂ€rmanö, Gullholmen, Flatön, Malö och Lyrön, bildar den Orusts kommun.
Orust Àr sedan lÀnge ett centrum för bÄtbyggande och ön Àr vÀlkÀnd Àven internationellt för att producera fritidsbÄtar av mycket hög kvalitet.

De första mÀnniskorna kom till Orust efter istiden för 11 000 Är sedan, deras boplatser som dÄ lÄg vid stranden ligger i dag 40-50 meter över havet. I Enersbacken har det hittats skivyxor och pilspetsar.
FrÄn bronsÄldern har det hittats gravar och hÀllristningar. 1884 hittades ett svÀrd av brons i Ellösfjorden, svÀrdet Àr 101,5 cm lÄngt och ett av de lÀngsta frÄn denna tid som hittats i Sverige.
Orust har varit svenskt sedan BohuslÀn erövrades 1658.
Ă-ns lĂ€ge har gjort att fisket varit viktigt för befolkningen. 1752 var tillgĂ„ngen pĂ„ sill mycket god och hela 1700-talet kallas den stora sillperioden och varade fram till 1808. Slutet pĂ„ sillfisket innebar att bygden avfolkades och flera fiskelĂ€gen höll pĂ„ att gĂ„ under.
Efter fiskeperioden ökade istÀllet jordbruket, men utvecklingen av metoder och maskiner gjorde att arbetskraftsbehovet minskade och Orust blev Äter en avfolkningsbygd. FrÄn 1900 till 1968 halverades öns befolkning.
Efter 1950 började flera av öns varv att tillverka plastbÄtar och Àn i dag Àr varvsindustrin viktig pÄ Orust.
InvÄnarantalet har varierat kraftigt under Ären, 1528 bodde det 2 100 personer pÄ ön. Befolkningen var som störst 1880 med 18 129. 2006 hade kommunen hade 15 185, vilket inkluderar nÄgot tusental pÄ de omgivande öarna.

Denna artikel omfattas av GNU Free Documentation License (GNU FDL). Den använder sig av material frćn Wikipediaartikeln "Orust".(Videoinslaget ovan Àr en inbÀddad lÀnk frÄn Youtube)


Se också 6 andra artiklar angående Orust:

Bohuslän,  Flatön,  Hellviksstrand,  Maj pĂ„ Malö,  Malö,  PĂ„ Orust,  

 
Den ultimate Evert Taube samlingen

Till sidans början

Slumpmässig visa

TĂ€nk att jag dansar med Andersson, lilla jag
lilla jag, med Fritiof Andersson!
TÀnk att bli uppbjuden av en sÄn
populÀr person!
TÀnk vilket underbart liv de Ni för!
SÀj mej hur kÀnns det att vara charmör,
sjöman och cowboy, musiker, artist,
det kan vÀl aldrig bli trist?

Rosa pÄ bal

Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Evert Taube. Livet som konst - konsten som liv av Mikael Timm
Läs mera
Ćterkomst av Evert Taube
Ćterkomst av Evert Taube
Läs mera
Till Bords Med Evert Taube Av Jesper Taube, Petter Karlsson
Till Bords Med Evert Taube av Jesper Taube, Petter Karlsson
Läs mera